SIED

Publicaties - Boeken

Boeken

De Man van Deventer UITVERKOCHT

De Man van Deventer  In dit boek beschrijft Sam de Visser het boeiende leven en werk van Sam Noach, een winkelier die vóór de Tweede Wereldoorlog landelijke bekendheid verwierf met zijn "Vlaamsch Kloosterlinnen". Sam Noach werd in 1942 om het leven gebracht in Auschwitz. Herdruk van de oorspronkelijke uitgave uit 2010.  

UITVERKOCHT

De Geschiedenis van de Sam Noach en zijn beroemde kloosterlinnen. In de periode van 1931 tot 1942 handelde deze flamboyante, joodse koopman een handel in textiel. Hij bedient zich op een opmerkelijke, actieve manier van reclame, met veel humor, (politieke)actualiteit en durf waarbij hij er steeds weer in slaagt om zichzelf op de voorgrond te plaatsen. Sam Noach presenteerde zich als  "de Man van Deventer" die in Nederland en over de hele wereld bekend is.  Een vrolijk boek maar met echter ook een donker, dramatisch deel. Sam Noach zou in 1942 in Auschwitz om het leven komen. De nabestaanden proberen na de oorlog in Deventer een nieuw leven op te bouwen. Ze ontmoeten daarbij veel onbegrip bij veel Nederlanders en de overheid.

Samuel (Sam) Noach was een bijzonder mens. Hij handelde niet zomaar in textiel. Beroemd wordt hij landelijk met zijn kloosterlinnen. Alom ook bekend als Goedkope Sam, maar bovenal als De Man van Deventer. Opvallend is zijn vaak hilarische manier van reclame maken. Zonder enige gêne plaatst hij zichzelf in het middelpunt van de wereld (zijn eigen universum). Hij bedient zich van satire als marketinginstrument, overgoten met de nodige zelfspot. Het is een verhaal vol vrolijkheid.

 Dat loopt toch voor een deel anders . Sam Noach is in 1942 in Auschwitz om het leven gebracht. Door de vondst van ronduit dramatische ducumenten en foto's dreunt in de beoogde luchtige dreunt in de beoogde luchtige historie de Holocaust en de Tweede Wereldoorlog binnen. Hierin schuilt ook de verklaring voor de gekozen titel van het boek.

Gelijktijdig met het verschijnen van dit boek is een reconstructie van de muurreclame, die Sam Noach vanaf 1931 tegen de zijgevel van zijn zakenpand had, weer teruggebracht. Bij de werkzaamheden aan de muur werden er  6 verschillende reclames gevonden die vanaf plm. 1900 tot 1969 op deze muur hebben gezeten.   De resultaten van dit werkproces zijn als bijlage in het boek opgenomen. Zie voor verdere info. onder rubriek "gerealiseerde projecten."  

Het boek is geschreven door Sam de Visser. De research werd verzorgd door Otto van Huffelen. Van Theo de Kreek is de fotobewerking. Wout Snel had de coördinatie.

Het boek is te bestellen via onderstaande bestel knop. De prijs is € 12,- , exclusief eventuele verzendkosten. Donateurs van de SIED krijgen korting. Zij betalen € 10,-. Het boek is tevens te koop bij het Etty Hillesum Centrum in Deventer.

Het boek is uitgegeven door de SIED mede dankzij de medewerking van de volgende sponsors:

- coöperatiefonds van de RABO bank Salland

- Prins Bernhard Cultuurfonds

- gemeente Deventer, Fonds Deventer Geschiedenis

- Vereniging van Commercieel Vastgoed in de centrum van Deventer

- Leo van Biene

 

UITVERKOCHT

Publicaties - Boeken - Bestellen

Bestellen

Graag bestel ik een exemplaar van het boek De Man van Deventer UITVERKOCHT.

Ik ben donateur van de SIED:   

Privacy verklaring