Publicaties - Boeken
Geschiedenis van arbeidsmigranten in een Nederlandse industriestad (1945-1990). Uitgegeven in het kader van het project Deventer Blik, door de IJsselacademie te Kampen. Inhoud 280 blz. met DVD, prijs € 25,00, donateurs € 22,50.
In de afgelopen vijftig jaar veranderde de Nederlandse bevolking in ras tempo van samenstelling. Heel specifiek en op een eigen wijze gebeurde dat in de industriestad Deventer.
Grote bedrijven trokken uit alle windstreken arbeidsmigranten naar de IJsselstad. Vanaf de jaren vijftig kwamen Groningers en Molukkers, later Spanjaarden en Italianen en vervolgens Turken.
In dit boek vormt de fabriek van Thomassen & Drijver (thans Impress) het uitgangspunt. Dit bedrijf had een voortrekkersrol bij het aantrekken van arbeidsmigranten.
De journalist/historicus Ewout van der Horst kreeg voor dit project de volledige beschikking over het archief van dit bedrijf. Daarnaast sprak hij vele migranten en oud-medewerkers. Het boek Deventer Blik vormt een kritisch verslag van hun levensverhaal en de manier waarop de fabriek en stad met de nieuwkomers omging.
De komst van de vele nieuwkomers riep soms spanningen op bij de plaatselijke bevolking. Jaarlijkse vakanties op kosten van de baas, of de bouw, speciaal voor buitenlanders, van een flat in een nieuwbouwwijk zorgden voor uitingen van protest bij de Deventernaren. De migranten werden in het keurslijf van gelijke rechten, gelijke plichten geperst.
Deventer Blik laat zien dat de betekenis van de migranten voor de Nederlandse samenleving verder gaat dan de verrijking van het dagelijks menu met pizza’s, tapas en döner kebab. De buitenlanders hielden de fabriek draaiend. Zij hielpen de kleine middenstand voortbestaan mede door hem floreerden de weekmarkten.
Een boek met ingrijpende levensverhalen en kritische beschouwingen.
Publicaties - Boeken - Bestellen