Publicaties - Boeken
Lang was de textielfabriek Ankersmit een grote werkgever in de stad Deventer. Tot eind 1965 de fabriek plotseling sloot en 1100 medewerkers op straat stonden. Het eerste massa-ontslag in het na-oorlogse Nederland. Heleen Janszen en Sam de Visser schreven deze fabrieksgeschiedenis, vol met herinneringen van oud-werknemers. Uitgave SIED, 2006.
180 blz. met vele foto’s, aangevuld met een katern van 14 blz. met Ankersmit dessins met kleurenafbeeldingen.
Ruim een eeuw (van 1865 – 1965) heeft Deventer een bijzondere fabriek binnen haar grenzen gehad, Ankersmit, voluit Ankersmits Textielfabrieken N.V. Er bestaat in de wijk Zandweerd alleen nog een monument op de plaats waar het gebouwencomplex tot 1965 heeft gestaan. Verder zijn er nog de herinneringen die ondergebracht zijn in de vaste tentoonstelling van het Historisch Museum De Waag.
In dit boek wordt de geschiedenis van de fabriek tot leven gebracht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de talloze gesprekken die met oud-medewerkers van Ankersmit zijn gevoerd. Daarnaast kan worden geput uit de archiefbescheiden van het bedrijf die bij het Stedelijk Archief zijn ondergebracht.
De auteurs, Sam de Visser en Heleen Janszen, schetsen in het boek een boeiend beeld. Een ontwikkeling die al begint in het pré-industriële tijdperk als Hendrik Jan Ankersmit in 1799 zich in de binnenstad vestigt. Hendrik Jan is de stichter van een familiedynastie die gedurende zes generaties het textielbedrijf onder zich heeft gehad. Een familiedynastie met invloed, zo blijkt uit het boek.
Het boek verhaalt over de technologische ontwikkeling van de textielindustrie, de nationale en internationale concurrentiepositie, de arbeidsomstandigheden en het personeelsbeleid. De schrijvers bieden ook een kijk op de invloed die dit bedrijf en in het bijzonder de familie Ankersmit op de industriële ontwikkeling van Deventer in de 19e en 20e eeuw heeft gehad. Voor het eerst wordt ook het plotselinge einde van de fabriek in 1965 - één jaar na de fusie met de textielfabriek Vlisco uit Helmond - beschreven. Dit betekent een groot grote schok in de Deventer samenleving. Een moeilijk te aanvaarden sluiting, waarover er in Deventer veel verhalen de ronde hebben gedaan.
UITVERKOCHT
Publicaties - Boeken - Bestellen