SIED

 

Restanten oude sluisje in Sluiskwartier blootgelegd.

8 april 2021

De archeologen van de gemeente Deventer hebben in het Sluiskwartier de restanten van de sluis, die de Buitengracht verbond met de oude haven, blootgelegd. Het metselwerk van het sluishoofd bleek nog in verrassend goede staat. Zelfs de bevestigingspunten voor het aanmeren en de ogen voor de ophanging van de sluisdeur zijn nog aanwezig.  
Nu de restanten zijn onderzocht en gedocumenteerd worden ze eerst weer afgedekt, in afwachting van verdere beslissingen over het inrichting van terrein. 

Het Sluiskwartier, tussen de IJssel en Buitengracht, gaat op de schop. De SIED heeft zich in de afgelopen jaren intensief bezig gehouden met de plannen. In het ontwikkelplan dat voor het gebied is de inbreng van de SIED duidelijk terug te zien, zeker aan het Pothoofd. In de buitengracht, aan de rand van het geplande parkeerterrein, lag vroeger een sluisje tussen de oude haven en de Buitengracht. Samen met Heemschut en de Stichting Oud Deventer maakt de SIED zich er sterk voor dat de restanten van het sluisje weer zichtbaar worden. De voorstellen die de erfgoedorganisaties daarvoor gedaan hebben zijn goed ontvangen. Het plan moet uiteindelijk natuurlijk nog worden goedgekeurd door de gemeente, maar het ziet ernaar dat het zichtbaar maken van het oude sluisje een mooie bekroning kan worden van de herinrichting van het Sluiskwartier.

In Nieuwsbrief nr 44 (nov. 2019) van de Stichting Oud Deventer verscheen een artikel over  “de verborgen historie van de Pothoofdsluis”.  Klik hier voor het artikel.

In Nieuwsbrief 47 van Oud Deventer, die later dit voorjaar verschijnt, wordt opnieuw uitgebreid aandacht besteed aan het sluisje.

meer

nieuws