Nieuws -
8 april 2021
De sloop van de voormalige fabriek van Auping aan de Laan van Borgele is al bijna afgerond en binnenkort wordtbegonnen met de bouw van woningen. De SIED heeft de ontwikkelaar, Ter Steege, een voorstel gedaan om in de wijk de herinnering aan het Auping verleden levend te houden. Er is een ontwerp gemaakt voor en reliëf dat in de muur van gebouw kan worden verwerkt.
Hoewel de oorsprong van Auping als beddenfabrikant in de binnenstad ligt, is dit fabrieksterrein bekend als ‘Auping’ en heeft het met de nieuwe bestemming als woonwijk ook de naam van de oprichter Johannes Auping gekregen. Het idee is om in de nieuw te bouwen woonwijk iets van de historie door te laten schemeren. Daarbij hebben wij gekeken naar wat Auping zo uniek heeft gemaakt als producent van bedden... en dat zijn onmiskenbaar de spiraalbodems.
De vorm van de spiraalbodem, de door Johannes Auping zo slim uitgevonden ineengevlochten losse spiralen en al de varianten daarop, is nog steeds eigen aan het Auping-product, ook al is deze spiraalbodem veel geïmiteerd. We hebben voor deze vorm ‘een vertaling’ gezocht en gevonden in baksteen. Het resultaat is een baksteenreliëf, opgebouwd uit drie elementen, dat verschillende toepassingen zou kunnen krijgen in de Johannes Auping-wijk: als eerbetoon aan deze Deventer industriële pionier.
De aaneengelegde losse baksteenelementen leveren een totaalbeeld op van een spiraalbodem. ‘Spiraalbodem’ en ondergrond kan de fabrikant in verschillende kleuren baksteen of in verschillende kleuren glazuren uitvoeren, terwijl de driedimensionale vorm voor de juiste schaduwen zorgt, die de vormen benadrukken. De schaduwwerking kan nog sterker uitkomen door een andere belichting, iets waar we ook bij de plaatsing / per plek rekening mee kunnen houden.
Helaas zal het niet tot uitvoering komen, de ontwikkelaar heeft andere manieren gevonden om het verleden te laten zien in het Auping kwartier. Maar al wordt het niet uitgevoerd, het ontwerp is het waard om hier te laten zien.
meer