SIED

 

Herontwikkeling Machinefabriek Geurtsen van start

8 maart 2022

Machinefabriek Geurtsen gaat verhuizen. Dat betekent dat het complex van de vm. Koninklijke Deventer  Tapijtfabriek aan de Smyrnastraat nu wordt herontwikkeld. In de afgelopen maanden zijn vertegenwoordigers van de SIED intensief betrokken geweest bij de gesprekken tussen de gemeente,  de eigenaar en de ontwikkelaar. B&W van Deventer hebben intussen het zgn. Handelingsperspectief vastgesteld. Het Handelingsperspectief bevat de ambities en ontwikkeldoelen voor deze locatie. Bekijk het handelingsperspectief hier.

Het is nu aan de ontwikkelaar Jouw Wonen om binnen de kaders van het Handelingsperspectief de locatie verder te ontwikkelen. Daarvoor heeft Jouw Wonen een participatieplan opgesteld, waarin de betrokkenheid van de SIED goed is vastgelegd.  De SIED krijgt een plek in de zgn. Focusgroep.

De Koninklijke Deventer Tapijtfabriek nam in oktober 1904 het pand aan de Smyrnastraat in gebruik. Na de beëindiging van de productie nam in 1979  Machinefabriek Geurtsen het fabrieksgebouw over.  Ook uitgeverij Ankh Hermes was jarenlang in het complex gevestigd.

De SIED publiceerde samen met het Historisch Museum Deventer en KM Uitgevers het verhaal van de Deventer tapijtindustrie. Het boek Geknoopt & geweven is  hier  te bestellen. 

meer

nieuws