SIED

 

De luiken hangen er!

28 februari 2023

 Afgelopen maanden heeft de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) met tal van vrijwilligers gewerkt aan het herstel van de authentieke luiken op station Deventer. Vandaan, dinsdag 28 februari 2023, zijn de eerste acht luiken weer teruggeplaatst. Met de terugplaatsing is het station weer een stap dichterbij hoe het er vroeger uitzag. Eind 2020 nam de SIED het initiatief om de luiken terug te brengen. NS  omarmde het idee direct en er werd  samen met een aantal andere partijen een projectplan uitgewerkt. Na het verkrijgen van de omgevingsvergunning werkten elke dinsdag en donderdag de vrijwilligers aan het herstel. De luiken voor het station zijn geschuurd, in elkaar gezet en in de originele donker groene kleur geschilderd. Het is de bedoeling om ook de andere luiken op de eerste en tweede verdieping terug te brengen, het gaat in totaal om 32 luiken. Het spoor is van grote betekenis geweest voor de ontwikkeling van Deventer als industriestad. Al geruime tijd werkt de SIED samen met de NS om het station in de schijnwerpers te zetten. De luiken zijn de bekroning van die samenwerking.

Projectleider Arno  Dijkhof ( foto boven) verwacht met het terugbrengen van de luiken dat het historisch karakter van het stationsgebouw flink wordt versterkt. 

Bert van Mourik (middelste foto, oranje hes), stationsmanager van de NS, hecht waarde aan de geschiedenis van het station: ,,We zijn eerst begonnen met de stationsklok, de deuren en de vloer van de hal. Nu zijn de luiken aan de beurt. Het maakt onderdeel uit van de complete restauratie van de stationsstijl. "

De SIED kreeg bij dit project veel steun van Karel Zuethoff  en Wolters BV

meer

nieuws