SIED

Jubileum - Even voorstellen 6: Han Nijhof

Even voorstellen 6: Han Nijhof

Nieuwsgierig zijn, samen met veel technische mensen

Han Nijhof volgde de opleiding metaal en werkte nadien bij Stork bij de afdeling poldergemalen, op verschillende plaatsen in Nederland. Toen het waterschap Groot Salland gemaal Ankersmit bij de Prins Bernhardsluis in 1969 liet installeren met Stork materiaal, raakte hij hierbij betrokken. Vervolgens solliciteerde hij bij het waterschap als machinist van dit gemaal, hij werd aangenomen. Zo is het eigenlijk begonnen.
 

Hoe kwam je in contact met de SIED?

“Bij het waterschap kwam ik Gijs van Elk tegen, en ik had in mijn werk altijd veel met hem te maken. Jaren later, we waren inmiddels allebei met de VUT, ontmoetten we elkaar bij toeval in Deventer. Gijs was voorzitter va de SIED. Hij was op zoek naar een werk- en vergaderruimte, ik was sleutelbewaarder van de leegstaande Zwarte Silo. Ik wist nog wel ruimte, een kantoor met silo-ruimte, in het havenkwartier. Ik had contacten met de directeur van de CODO, de eigenaar destijds. Net zoals vroeger vormden we weer een complementair stel, Gijs als de planner en ik de uitvoerder. Er moest daar in die periode veel gebeuren en zo ben ik de SIED ingerold. Toen wij de silo eenmaal konden gebruiken kwamen de werkgroepen erbij.”
 

“Het bijzondere van werken bij SIED ontstond via de werkgroep Machines. We verzamelden van technische objecten, daar kregen we er veel van. Dat had grote invloed op het SIED-gebeuren. We waren met veel technische mensen die door de objecten nieuwsgierig waren: wat is dit voor iets, waar komt het vandaan, hoe werkt het? Dat wilden we onderzoeken. Dat was leuk en trok veel belangstelling.”

Han was betrokken bij de restauratie van de pompdiesel-combinatie die nu geplaatst is bij het Ankersmit gemaal. “De SIK was het laatste object waar we met elkaar aan konden werken. Via de connecties van Arno Dijkhof bij de NS konden we die loc hier krijgen. We hebben ons er hier in het Havenkwartier op kunnen uitleven.”

En de toekomst?

“We moeten weer iets belangrijks vinden van oude industrieën. Daar dan plannen voor maken en weer aan de slag.”