SIED

Jubileum - Even voorstellen 5: Ellen Schild

Even voorstellen 5: Ellen Schild

Een club waar je bij wilt horen

Ellen Schild is architect en directeur van Studio Groen+Schild. Samen met Tine Groen startte ze 18 jaar geleden dit bureau voor architectuur en interieurarchitectuur. Ellen heeft een voorliefde voor projecten op het gebied van herbestemming en transformatie van bestaande gebouwen. De studio zelf is gevestigd in een onmiskenbare uiting hiervan, het kantoor is op de begane grond van de Grijze silo.

Hoe kwam je in contact met de SIED?

Ik was, voordat ik als vrijwilliger bij de SIED kwam, als voorzitter van de programmaraad bij Architectuurcentrum Rondeel betrokken. Toen ik daar voorzitter werd wilde ik dat voor maximaal 4 jaar doen, om daarna plaats te maken voor gedachten en denkbeelden van iemand anders. Toevallig had Eric Giesbers hierover iets gehoord, hij vroeg me: zou je na Rondeel iets voor de SIED willen doen? Nu wil ik graag een bijdrage leveren aan de stad, het liefst vanuit mijn beroepsmatige achtergrond. Eric zocht iemand voor het bestuur, maar had twee vereisten: iemand die jong is en vrouw. Nu bleek jong in perspectief tot alle vrijwilligers tamelijk goed uit te pakken en vrouw-zijn eveneens. Zo stapte ik in het bestuur, nu vier jaar geleden, en kwam ik ook in de werkgroep transformatie.

Wat is jouw doel met je werk voor de SIED?

Ik vind het belangrijk bij te dragen aan de stad. Het werk voor de SIED bij de transformatie werkgroep heeft veel gelijkenis met mijn werk voor de studio. Met mijn voorliefde voor oude gebouwen, streef ik naar transformatie en hergebruik. Zo werk ik bij de SIED mee om het belang van industrieel erfgoed naar voren te brengen, het behoud ervan komt de stad ten goede.

We werken met de studio landelijk. Momenteel aan de herbestemming van een Reinwaterkelder in Colmschate en de transformatie van een school in Apeldoorn. We werken met een team van deskundigen op velerlei gebied. Net als bij de SIED. In de werkgroepen wordt goed gebruik gemaakt van ieders deskundigheid en vaardigheden.

Het is bijzonder dat een club als de SIED dit zonder subsidies voor elkaar krijgt. Dat vind ik zo goed aan de SIED, het is een club met veel doeners, dat waardeer ik enorm! Een club waar je bij wilt horen.

Zie je verandering in de 25 jaar SIED?

We gaan uit van de historie van gebouwen en kijken naar hergebruik.

We zijn in contact gekomen met een groep jongeren, studenten die we kunnen betrekken bij industrieel erfgoed.  

Dat is heel belangrijk, want zij kunnen het behoud van erfgoed verder brengen. En de huidige SIED-vrijwilligers, met veel kennis, kunnen met hen hun kennis delen.      

Dit ziet eruit als een hoopvol vervolg op de eerste 25 jaar SIED.