SIED

Jubileum - Even voorstellen 4: Theo de Kreek

Even voorstellen 4: Theo de Kreek

“Met fotografie wil ik een bijdrage leveren aan de geschiedenis, daarnaast ben ik de vraagbaak voor oude foto’s. “

“Ik kwam 15 jaar geleden in contact met de SIED. Bij een samenwerkingsproject van de Deventer fotoclub samen met SIED in de Grote Overstraat. Waar de muurreclame van Graaf Egbert sigaren onthuld werd, evenals de presentatie van een boek van René Berends in antiquariaat “de Kameleon”, in de kleine Overstraat. Daar heb ik de foto’s van gemaakt en bewerkt voor de SIED. Eigenlijk was ik al eerder via Sam de Visser in contact gekomen met SIED, omdat mijn vrouw Dinie en ik, die beiden bij Ankersmit gewerkt hadden, werden geïnterviewd voor het boek over Ankersmit. Daarna, bij Deventer blik kwam ik met Gijs van Elk in contact, die me interesseerde voor vrijwilligerswerk bij SIED.” 

“Ik ben Deventenaar. Ik heb17 jaar bij Auping gewerkt, 21 jaar bij T&D en 7 jaar bij Ankersmit. Bij Auping was ik calculator, technisch werkvoorbereider en arbeidsanalist. Destijds heb ik meegewerkt om het nieuw logistiek systeem te implementeren en te vervolmaken. Bij T&D was ik planner en bij Ankersmit zat ik in de planning en voortgangscontrole.”

“Ik zocht een doel in mijn tijdsbesteding toen ik met de VUT ging na 17 jaar Auping. Voordien was ik naast mijn werk actief sporter geweest, maar daar moest ik helaas mee stoppen. Ik wilde iets wezenlijks doen met mijn tijd en Fotograferen leek me erg interessant. Techniek in bedrijven is altijd al een aansprekend onderwerp voor mij geweest. Dat kon ik vinden in de SIED. Met de fotografie zou ik zo een bijdrage kunnen leveren aan de geschiedenis.Dat doel is niet veranderd, wel is er steeds meer bij gekomen.
Bijvoorbeeld de website, destijds met Frank Welgemoed, destijds de webmaster van de FIEN. Maar bijdragen aan het inrichten van tentoonstellingen en het in standhouden van de collectie.”

“Waar ik mee bezig ben is het fotoarchief veilig te stellen. Daar voel ik me verantwoordelijk voor. Vanuit diverse subgroepen heb ik nu de foto’s allemaal gedigitaliseerd en beschreven. De archieven zijn na afronding officieel overgedragen aan het stadsarchief, (SAB, HCO). Een deel van het SIED-fotoarchief is al ondergebracht bij de SAB, de foto’s heb ik per onderwerp opgeslagen in bestanden, maar dezelfde foto’s zijn soms ook deel van andere onderwerpen. Dan moet je je hele fotoarchief op een andere manier rubriceren. Maar als je de archivering naar jaar en gebeurtenis opslaat, is het een grote opsomming die niet overzichtelijk is. Daar moet ik een weg in vinden en het is een enorm karwei om dat te veranderen. Hoe dat te organiseren, weet ik nog niet. Ik heb er nu ook geen tijd voor.”

Nu- 25 jaar na oprichting SIED- Wat is je mening over SIED nu?

“Het is lastig onder woorden te brengen. In de laatste 15 jaar is mijns inziens de werkwijze van de SIED wel veranderd.
Ook het werkgebied wordt moeilijker, de oude industrieën vind je niet meer. Het wordt steeds moeilijker om de oude bedrijfsprocessen te fotograferen om vast te leggen. Daarbij, we vergrijzen.”

Wat is voor jou de grootste verdienste van de SIED

“Het zo veel mogelijk onder aandacht brengen van de industriële gebouwen en te proberen om zoveel mogelijk oude fabrieks- en kantoorgebouwen te redden van de sloop.”

brengen van de industriële gebouwen en te proberen om zoveel mogelijk oude fabrieks- en kantoorgebouwen te redden van de sloop.