SIED

Jubileum - Even voorstellen 1: Ruud Johannes

Even voorstellen 1: Ruud Johannes

Na een opleiding Kunstacademie komt hij, voor werk als ontwerper in de textielindustrie, terecht in West Afrika. Hij maakte dessins voor de Afrikaanse markt. In de tien jaar die hij daar werkt leert hij ‘netwerken’, wat destijds nog ‘kruiwagens gebruiken’ heette. Vervolgens kwam hij bij de firma Sphinx in Maastricht terecht, waar hij twintig jaar als productontwikkelaar werkt. Het moment dat Sphinx van het ouderwets hoekige, naar meer gestroomlijnde vormen over gaat. Daarna, inmiddels woonachtig in Deventer, werkt hij nog tien jaar als zelfstandig adviseur in de baksteenindustrie inzake assortiment. Door een kennis wordt Ruud in 2003 geïntroduceerd bij SIED.

“Tijdens een bijeenkomst waarin de werkzaamheden van het afgelopen jaar en toekomstplannen besproken werden, bedacht ik dat ik daar wel tussen zou passen.

Aan de orde was op dat moment een, in stukken opgeslagen, mozaïek van Willy Zandvliet, dat na afbraak van een gebouw vrij gekomen was. Toen ik nog op de middelbare school zat, ging ik vaak naar het atelier van Willy Zandvliet. Hij leerde me destijds tekenen. Dus ik dacht: dat kunstje ken ik en weet dat wel te klaren.”

“In de samenwerking met velen, vanuit hele verschillende achtergronden, leerde ik het werk met de SIED vrijwilligers meteen kennen. Samenwerken aan het doel, totdat het klaar is. In totaal hebben we hier een volledig manjaar aan werkuren inzitten. Na deze mozaïek volgden de muurschilder-restauraties, samen met Klaas Kanis en later met Janleo van der Laar.”

“Er zijn nog diverse verstopte reclames in de stad, dus wat dat betreft is er nog genoeg te doen”.