Publicaties
De beschrijving van de industriële geschiedenis van Deventer is één van onze hoofdtaken. De beschrijvingen zijn te vinden in boeken, rapporten en in het bulletin 'Nijvertijd'.
Alle nummers van Nijvertijd die verschenen zijn als magazine kunt u op deze pagina vinden. Inclusief een index.
Ter gelegenheid van Open Moumentendag 2023 maakte Paul van Agten een film over het station. Op 8 september ging de film "Station Deventer, het station dat altijd open gaat, maar nooit geopend werd" in première in filmtheater Mimik in Deventer. Na de première was de film te zien tijdens Open Monumentendag, 9 en 10 september. Daarna volgden nog 40 voorstellingen in Mimik. In totaal zagen ruim 1600 bezoekers de film.
Dit markante gebouw in Deventer kent een rijke historie. Met vele hoogte- en dieptepunten. Gebouwd in de periode van de eerste wereldoorlog, geopend in 1920, zonder officiële opening.
Het stationsgebouw bleef gelukkig nagenoeg ongeschonden, zelfs na honderd jaar intensief gebruik. Sinds 1999 is het een rijksmonument.
Er vinden regelmatig regelmatig restauraties plaats om de allure van vroeger te bewaren.
Recent zijn de luiken van het station door de vrijwilligers van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer(SIED) in ere hersteld.
De Deventer cineast Paul van Agten maakt al zo’n vijftien jaar documentaires over Deventer ontwikkelingen in heden en verleden. Bekend zijn de tien reportages van project Ruimte voor Rivier (2010-16) en de series over Brinkmarkt en Broederenkerk. In 2014 maakte hij een film over de historie van de Deventer spoorbrug, reden waarom de SIED hem vroeg voor deze film over het station. Zijn producties zijn altijd zeer verhalend, met fraaie beelden en passende muziek.
De film is nu ook op Youtube te bekijken,
Alle uitgaven van de SIED zijn, mits voorradig, via deze site te bestellen. Wij hebben ook enkele andere publicaties over de industriële geschiedenis op voorraad. In Deventer worden de boeken gratis thuisbezorgd, bij levering buiten de stad worden portokosten in rekening gebracht.
In dit nieuwe boek van Arno Dijkhof wordt ruim 150 jaar Deventer spoorweggeschiedenis behandeld en in het bijzonder het stationsgebouw. Het boek bevat prachtige historische foto’s, sporenplannen, ontwerptekeningen en collages van onder andere de stationsgebouwen, viaducten, perrons, wachtkamers en specifieke details.
Het boek Bergweide is samengesteld door de werkgroep Transformatie van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer en geeft een beeld van hoe in een periode van bijna 100 jaar een laaggelegen weide zich ontwikkelde tot hoogwaardig bedrijventerrein.
In 2015 verscheen "Deventer Industriespoor 1925 - 2003". Auteur is SIED-medewerker Arno Dijkhof. Aan de hand van archiefonderzoek, interviews en anekdotes is de geschiedenis van het gemeentelijk industriespoor beschreven en met behulp van foto’s en kaarten in beeld gebracht.
"Stegeman daar hou ik van" (hoe een reclameslogan de kern van de zaak raakt). Geschreven door SIED-vrijwilliger Gé Leenders en verschenen in 2014.
De kleurrijke geschiedenis van de Deventer tapijtindustrie. In dit boek beschrijft Sam de Visser de geschiedenis van de 5 Deventer bedrijven en laat Nina Herweijer zien welke prachtige producten er zijn gemaakt. .
De man die niet verdwijnen kon, de geschiedenis van Sam Noach en zijn beroemde kloosterlinnen.
De geschiedenis van een 120 jaar oud eigenzinnig familiebedrijf
Het boek telt 168 pagina’s en is rijk geďllustreerd met foto’s en kaartmateriaal.
Opgang en neergang kenmerken de geschiedenis van Drukkerij Salland. Dit boek is geschreven door Leo Enthoven, op initiatief en in opdracht van het Organisatie Comité, dat op 6 november 2009 de personeelsreünie hield. NU WEER VERKRIJGBAAR!
Sinds 1997, 25 jaar lang, publiceerde de SIED elk half jaar een Nijvertijd. In dit allerlaatste nummer blikken we met de redactie en de bezorging terug. Medio september 2024 verschijnt de nieuwe Nijvertijd als jaarlijkse uitgave.