Activiteiten
De vrijwilligers werken aan verschillende activiteiten. Soms gaat het om het op orde brengen van een archief of het maken van een publicatie, maar meestal gaat het erom het industriële verleden zichtbaar te maken en te houden in de openbare ruimte.
2025 staat met name in het teken van 100 jaar haven, 30 jaar SIED en het zuivelproject. Zie de links hieronder!
Als reactie op de dreigende teloorgang van het industriële karakter van de Raambuurt werd op 3 juli 1995 de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer opgericht.
De sluiting van drukkerij Roto Smeets, vroeger de NDI, betekende voor veel mensen het verlies van hun baan. Maar er ligt nu ook een omvangrijk fabriekscomplex, dat zeker niet helemaal verloren mag gaan.
Het nieuwe boek "Deventer Station 1920-2020" van Arno Dijkhof is nu te koop
Een rangeerlocomotief met vijftig meter spoor, met een wissel en een stootblok, als monument voor het Deventer bedrijfsspoor.
Informatie over Deventer bedrijven door SIED geïnventariseerd en ondergebracht bij 'Deventer Geschiedenis'. Wij willen zoveel mogelijk informatie over (veelal industriële) bedrijven uit Deventer e.o. verzamelen en hier publiceren. Dit bestand bevat bijna 700 bedrijven maar groeit nog steeds.
Bij de opening van het vernieuwde gemaal Ankersmit is de gerestaureerde Worthington pomp pal voor de deur geplaatst, als industriële blikvanger bij binnenkomst van Deventer.
Wat bleef er over vijftig jaar na sluiting van Ankersmit’s textielfabrieken?
Met de reünie-commissie van de (voormalige) Drukkerij Salland de Lange zijn wij overeengekomen dat het verzamelde historische materiaal aan de SIED zal worden overgedragen.
De toekomst van het Pothoofd, en het daarachter gelegen Sluisstraatkwartier, is al jarenlang onderwerp van gesprek in Deventer. Wij hebben ons nadrukkelijk in dat gesprek gemengd.
De SIED streeft de totstandkoming van een industrieel erfgoed collectie na die representatief is voor de ontwikkeling van de Deventer industrie, zowel in de breedte als in de diepte.
Op 15 oktober 2007 heeft toenmalig minister Plasterk van Cultuur het voornemen bekend gemaakt om honderd topmonumenten uit de wederopbouwperiode de status van beschermd monument te verlenen.
In de loop van de jaren hebben onze vrijwilligers veel muurschilderingen in Deventer gerestaureerd.
In het gebied Zandweerd van Deventer heeft gedurende een eeuw, van 1865 tot 1965 de fabriek van Ankersmit gestaan. Een familiebedrijf waarmee ook generaties Deventernaren zijn opgegroeid.