SIED

film-station-deventer

Station Deventer 1920-2020

Ter gelegenheid van Open Moumentendag 2023  maakte Paul van Agten een film over het station. Op 8 september ging de film "Station Deventer, het station dat altijd open gaat, maar nooit geopend werd" in première in filmtheater Mimik in Deventer. Na de première was de film te zien tijdens Open Monumentendag, 9 en 10 september. Daarna volgden nog 40 voorstellingen in Mimik. In totaal zagen ruim 1600 bezoekers de film. 

NS Station Deventer: poort naar de stad

Dit markante gebouw in Deventer kent een rijke historie. Met vele hoogte- en dieptepunten. Gebouwd in de periode van de eerste wereldoorlog, geopend in 1920, zonder officiële opening.

Het stationsgebouw bleef gelukkig nagenoeg ongeschonden, zelfs na honderd jaar intensief gebruik. Sinds 1999 is het een rijksmonument.
Er vinden regelmatig regelmatig restauraties plaats om de allure van vroeger te bewaren. 

Recent zijn de luiken van het station door de vrijwilligers van de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer(SIED) in ere hersteld.

De filmer

De Deventer cineast Paul van Agten maakt al zo’n vijftien jaar documentaires over Deventer ontwikkelingen in heden en verleden. Bekend zijn de tien reportages van project Ruimte voor Rivier (2010-16) en de series over Brinkmarkt en Broederenkerk. In 2014 maakte hij een film over de historie van de Deventer spoorbrug, reden waarom de SIED hem vroeg voor deze film over het station. Zijn producties zijn altijd zeer verhalend, met fraaie beelden en passende muziek.

 

De film is nu ook op Youtube te bekijken,  

Bekijk hier de film