SIED

Activiteiten - Monument Ankersmit

Monument Ankersmit

In het gebied Zandweerd van Deventer heeft gedurende een eeuw, van 1865 tot 1965 de fabriek van Ankersmit gestaan. 
Een familiebedrijf waarmee ook generaties Deventernaren zijn opgegroeid. 

Eens was de textielfabriek Ankersmit marktleider in de branche. Samen met de Tapijtfabriek en de IJzelgieterij Nering Bögel behoorde Ankersmit in 1910 tot de grootste werkgevers van het zich snel ontwikkelende industriële Deventer. In het boek Ankersmit, 100 jaar katoen in Deventer, heeft de SIED de geschiedenis van de fabriek gepresenteerd. Een uitgave van 2006. (Zie de rubriek publicaties) 

In 1965 werd de fabriek plotseling gesloten. De sluiting kwam als een donderslag bij heldere hemel, vooral voor de toen rond 1000 werknemers. Na sluiting kwam ook geleidelijk de aftakeling van de bebouwing. De algehele sloop zou niettemin nog jaren duren. Rond 2000 was het zover. Het bestuur van de in 1995 opgerichte SIED werd het al snel duidelijk dat aan sloop van ook het laatste gebouw. De planvorming voor woningbouw was al te ver gevorderd om daar nog een stokje voor te steken. 

De SIED is toen op het idee gekomen om met een ingetogen monument nog de herinnering aan dit bedrijf in dit gebied in stand te houden. In samenwerking met oud-werknemers, buurtbewoners, de familie Ankersmit, de gemeente en architect Ezerman van het bureau I’M kon dit monument er komen. Het monument is binnen een buurtgroenvoorziening geplaatst en maakt daar een centraal deel van uit. Het bestaat uit een bakstenen muur ter breedte van bijna 8 meter en een hoogte van 1,5 meter. Daarin zijn 4 gietijzeren ramen opgenomen. Deze ramen dateren van 1864 en zijn afkomstig uit het oudste deel van de fabriek Op een lessenaar vóór de muur is in een driedimensionale afbeelding het gehele industriële complex in een metalen plaat gegraveerd. Deze is op de foto niet zichtbaar.

CONTACT

P. Puk