Bericht

SIED plan tot behoud Senzoracomplex in de Raambuurt van Deventer

Senzora Plan

De SIED heeft in november 2006 een plan gepresenteerd voor de herinvulling van het bedrijvencomplex van Senzora BV. Het is een schetsplan, dat is vervaardigd door Martin Kleine Schaars van het Architectenbureau I’M te Deventer.

Tot op heden is nog een gedeelte van Senzora, fabrikant van was- en reinigingsmiddelen en suikerwaren, in de Raambuurt gevestigd. Sinds 1996 heeft Senzora al een nieuw bedrijfspand op het bedrijventerrein Kloosterlanden in Deventer (Noorwegenstraat). In de toekomst zal de gehele productie naar deze nieuwe locatie worden overgebracht.

Senzora is een oud familiebedrijf dat in 1876 door A.J.Schoemaker werd opgericht, aanvankelijk met een kruidenierswinkel op de hoek Graven en Papenstraat. In de binnenstad van Deventer. Omstreeks het begin van de twintigste eeuw gaan de twee oudste zonen in de winkel van hun vader aan het werk en richten al snel het bedrijfje op dat zich richt op het branden van koffie. In 1908 komt daar ook de productie van zeep bij. Later breidt de productie van zeep zich uit en in 1917 wordt de NV Senzora opgericht die zich aan de Raamstraat 10 gaat vestigen. Op deze locatie richtte het bedrijf zich op de productie van zeep, suikerwaren en gebrande koffie. In deze buurt heeft het bedrijf zich vervolgens ontwikkeld. Bestaande gebouwen werden verworven (de Boek- en Steendrukkerij, Sluisstraat 23/25 bouwjaar 1894, de Stoom-, Was, Bleek- en Strijkinrichting Bergsingel 2, bouwjaar 1887, de Watergasfabriek Raamstraat 6/8, bouwjaar 1899 vervolgens worden in de loop der tijd deze gebouwen uitgebreid en nieuwe bedrijfsbebouwing gerealiseerd. Uiteindelijk ontstaat er een bedrijfscomplex met een oppervlakte van rond 9.500 m2.

Met dit plan wil de SIED laten zien wat er met behoud van waardevol industrieel erfgoed mogelijk is. Het karakter van de bestaande industriële bebouwing, de openbare ruimte, de ligging nabij de Binnenstad en tegen de Buitengracht hebben de architect uitgedaagd om tot een bijzondere invulling te komen. Een plan tot woonbebouwing in de industriële sfeer.

Voor inhoud rapport kunt u hier klikken. Voor verdere informatie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .