Bericht

In opdracht van de SIED is door Bouwwerk, Adviesbureau voor Architectuur Bouw- en Cultuurhistorie, gevestigd in Utrecht en Holten een bouwhistorische en cultuurhistorische verkenning uitgevoerd van de gebouwen van Ten Zijthoff Sluisstraat 2,4, 6 en ong. te Deventer. Het rapport is  op zaterdag 13 maart 2010 op lokatie  door de bouwhistoricus Wijnand Bloemink  in het pand gepresenteerd.

 

 Het behoud van het pand vormt één van de kernpunten van het plan Pothoofdpark dat in mei 2008 door de SIED als Burgerinitiatief aan de gemeenteraad is gepresenteerd. Zie ook de nieuwsbrieven Pothoofdpark op deze website.

In het oorspronkelijke deel van de gebouwen was sinds 1881 de voormalige molenmakerij en later machinefabriek F. ten Zijthoff en Zoon gevestigd.

Conclusie van het rapport: 
De gebouwen vormen een gaaf ensemble, met kwalitatief hoogwaardige architectuur, kenmerkend voor de bouwtijd van de verschillende bouwonderdelen, van 1881 tot 1966. Niet alles is overigens van een bijzondere architectuur. De uitbreiding van 1966 van architect Postma en de directievilla van 1949 worden niet als opmerkelijk gezien. Het complex wordt (uiteraard) ook van belang geacht als vertegenwoordiger van Deventers industrieel verleden. Het illustreert ook treffend de industriële ontwikkelingen binnen de oude zeventiende-eeuwse grachtengordel. Instandhouding van het gebouwencomplex wordt in het rapport van grote betekenis geacht voor het begrip van de historische bouwkundige situatie: een open gebied met de haven.  Daarin vormen de Ten Zijthoffgevels de pendant van het gesloten karakter van de historische binnenstad.

Het rapport kon worden opgesteld dankzij een financiële bijdrage van de provincie Overijssel op basis van de  subsidieregeling re-animatie industrieel en agrarisch erfgoed.