Bericht

 

Opgang en neergang kenmerken de geschiedenis van Drukkerij Salland

Een geschiedenis van 80 jaar.
Schoolmeester, boekhandelaar, uitgever. Æbele Everts Kluwer had al een veelzijdige loopbaan achter de rug toen hij in 1891 op 29-jarige leeftijd met echtgenote Antje en dochtertjes Meta en Naatje naar Deventer verhuisde. De uitgever/ondernemer in hem voelde dat hij in deze IJsselstad met zijn rijke uitgeef- en drukgeschiedenis veel meer mogelijkheden zou hebben dan in het Oostgroningse Veendam.

Tientallen jaren later zou blijken dat de jonge Kluwer dat goed had gezien. Kluwer groeide uit tot één van de meest toonaangevende internationale uitgeverijen – én drukkerijen – in Europa. Drukkerij Salland was één van de juweeltjes.
 
Vanaf 1990 paste de drukkerij niet meer in het Kluwer concern. De drukkerij werd afgestoten. De werknemers hebben daarna onder verschillende maatschappijen keihard gewerkt om de herstructurering in de drukkerij wereld te overleven. Uiteindelijk is dat niet gelukt. Op maandag 17 augustus 2009 gebeurde wat lange tijd voor onmogelijk was gehouden,  toen was er de openbare veiling. Alles moest weg.  Een ontluistering....
 

 

 

 

Drukkerij Salland in Deventer was decennia lang de imposante huisdrukkerij van uitgeversmaatschappij Kluwer. Op het hoogtepunt werkten er zeshonderd mensen op twee vestigingen. Met de modernste grafische machinerieën produceerden die jaarlijks miljoenen kranten, boeken, tijdschriften, losbladige uitgaven en andersoortig drukwerk, allemaal van zeer hoge kwaliteit. Als oudste dochter van het gerenommeerde Kluwer concern was Drukkerij Salland een bedrijf met allure en met een bijzondere cultuur. De werknemers, stuk voor stuk vakluii, vormden een hechte en een echte gemeenschap. Een aantal maakte met gemak een halve eeuw bij Drukkerij Salland vol.

Deze levendige geschiedschrijving biedt een uniek inzicht in de ontwikkeling gedurende tachtig jaar van een grafisch bedrijf in Deventer, eeuwenlang bastion van uitgevers en drukkers. Tientallen anekdotes verschaffen een fraai beeld van de cultuur binnen het bedrijf. Dat doen ook de vele foto´s. Het ontwerp, de typografie, het drukwerk en de afwerking zijn van een uitzonderlijk hoog niveau, passend bij een kwaliteitsdrukkerij die ooit het grafisch paradepaard was van een uitgeverij.

Het boek is geschreven door Leo Enthoven, jarenlang verbonden aan de Stadsredactie van het Deventer Dagblad. Een helder en boeiend geschreven verhaal van iemand die door zijn werk bij het Deventer Dagblad lange tijd nauw met drukkerij Salland samenwerkte. Een man die een grote verbondenheid toont met het drukkersvak en de vele prachtige werkers. Velen krijgen in het boek de gelegenheid om hun verhaal te vertellen.

Het boek is op initiatief en in opdracht van het Organisatie Comité, dat op 6 november 2009 de personeelsreüni hield, geschreven en uitgegeven.

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel en bij de SIED. Prijs € 19,50 (175 blz. in kleur, harde kaft).

Nu in prijs verlaagd: € 5,00 exclusief verzendkosten

Bij de SIED te bestellen door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.