Bericht

In 1920 werd het huidige NS-stationsgebouw in Deventer geopend. Het stationsgebouw is in haar bijna 100-jarige bestaan relatief ongewijzigd gebleven en is inmiddels een rijksmonument. Momenteel wordt het stationscomplex gerenoveerd en zal straks weer een blikvanger voor de stad zijn.

H6 16 Stationsgebouw Deventer jaren 80De SIED verricht een onderzoek naar de geschiedenis van het stationsgebouw. De bedoeling is om in het najaar van 2019 een boek uit te brengen. Er zal worden ingegaan hoe twee stations, Staatsspoor uit 1865 en HIJSM uit 1888, werden samengevoegd tot één station. Het stationscomplex wordt door middel van emplacementen-tekeningen en foto’s in beeld gebracht. Ook is er aandacht voor onder meer het stationsplein, aansluitend vervoer, personeel, dienstregeling, rijdend materieel, architectuur, viaducten, de spoorbrug, veranderingen van gebruik en inrichting.

In diverse archieven wordt gezocht naar informatie, er volgt een literatuuronderzoek, beeldbanken worden doorgenomen en er vinden interviews plaats met oud-NS-ers en huidige gebruikers. Informatie, verhalen en/of beeldmateriaal is van harte welkom.

Neem dan contact op met Arno Dijkof, projectleider Boek Station Deventer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.