Bericht

Realisatie spoormonument

De SIED heeft eind 2015 een boek over de geschiedenis van het Deventer Industriespoor uitgebracht . Ook nam de SIED het initiatief voor de realisatie van een spoormonument ter herinnering aan de spoorlijn. Hoek Hanzeweg en IndustriewegOp een stuk spoor (Hanzeweg/Industrieweg) van ongeveer 50 meter met een wissel en een stootblok komt een locomotief (SIK 297) te staan. Het naastgelegen bedrijfspand sluit aan op dit stukje erfgoed van de industriële geschiedenis van Deventer. De gemeente Deventer en de SIED werken nauw samen om in het najaar van 2017 het spoormonument te kunnen opleveren. De SIK wordt bij deze belangrijke invalsweg voor Deventer en het historische Havenkwartier een belangrijke blikvanger.

Renovatie SIK 297

VolkerRail heeft deze locomotor uit de bouwserie NS-200 ter beschikking gesteld voor het spoormonument. De bijnaam SIK kregen deze locomotoren omdat de fluit in de klep op de uitlaat is aangesloten. Bij gebruik van de fluit is een mekkerend geluid te horen dat doet denken aan een geit.

De SIK was een rangeerlocomotief waarvan er in totaal 169 van zijn gebouwd.

Sik 297

Ook in Deventer deden deze SIK’s veelvuldig dienst op het Deventer Industriespoor en het Goederenemplacement. Ze werden dieselelektrisch aangedreven in plaats van mechanisch. Het vermogen was daardoor groter en de maximum snelheid hoger. Zo konden deze locomotoren ook lichte goederentreinen trekken. De machinist kon vanaf de treeplank de SIK bedienen. De SIK 297 (bouwjaar 1938) is voorzien van de nieuwe NS huisstijl uit 1968 gekregen, geel en grijs. Oorspronkelijk waren de kleuren olijfgroen, zwart en rode bufferplaten.

De locomotief is sinds 2000 buiten dienst gesteld. Hij heeft langdurig bij de vestiging van VolkerRail Deventer voor het kantoorgebouw gestaan. Helaas is er weinig onderhoud aan gepleegd en moet er veel gebeuren om er weer een echte blikvanger van te maken. Dat betekent onder meer conserveren en verven in de originele kleuren geel/grijs en reparatie metaalwerk. Het doel is de SIK weer zodanig te renoveren dat hij langdurig in de openbare ruimte kan staan. Ook komt er een informatiezuil en plaquette. De SIK wordt opgeknapt in het Havenkwartier en zal na de renovatie worden getransporteerd naar het spoormonument.

Projectgroep

De projectgroep SIK 297 is belast met de renovatie, publiciteit en coördinatie van de totstandkoming van het spoormonument. Projectleider: Arno Dijkhof (contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).