Bericht

Het silorama bestaat uit een fotografisch cirkelvormig beeld boven de top van de 51 meter hoge graansilo gesitueerd op een markant punt van de stad Deventer. De Deventer versie van het Panorama Mesdag !


De 51 meter hoge grijze graansilo aan de mr. de Boerlaan markeert al sinds 1961  de industriële bebouwing van het grootschalige industrieterrein Bergweide tussen de A1 en de binnenstad van Deventer. Een dag per jaar worden de bezoekers van de open monumentendag - op de 2e zaterdag van september - in de gelegenheid gesteld om de hoge graansilo te beklimmen. Een hele opgave om de meer dan 200 steile treden van het gebouw tot de top te beklimmen. Degenen die er die inspanning voor over hebben worden beloond met een prachtig uitzicht op de directe en de wijde omgeving.
Binnen een cirkel van rond een km krijgt men vanuit de toren een mooie impressie van de omgeving: het grootschalige industrieterrein, de historische binnenstad, de diverse wijken en de moderne flats langs de Ijssel en de uiterwaarden. De vergezichten reiken tot Lochem, Holten, Zwolle, de Veluwe en Zutphen. 
Het geheel wordt in een fotobeeld gevangen vanuit een centraal punt boven de graansilo. De fotograaf van de SIED, Theo de Kreek, werd in een bakje van een hoogwerker, bijna 70meter hoog gehesen. Vanaf deze hoogte maakte hij een aantal foto’s die hij aan elkaar heeft gemonteerd tot een panorama. Het resultaat wordt afgedrukt op een cirkelvormig doek met een omtrek van 17 meter en een hoogte van 1,2 meter. De diameter bedraagt ca. 5,8 meter.

Het staat vast dat binnen een tijdsbestek van tien jaar het beeld van het huidige industrieterrein ingrijpend zal veranderen. Met deze fotorapportage wil de SIED de huidige situatie vastleggen en de plannenmakers inspiratie bieden bij het uitzetten van de lijnen voor de toekomstige ontwikkeling.

Het Silorama kon tijdens de open monumentendag van 2009 – op 12 september – voor het eerst worden bewonderd. Het silorama wordt nu veel gebruikt bij presentaties bij de SIED, gemeente, bedrijven en andere organisaties.

 

Onderstaand enkele fragmenten van het Silorama.