Bericht

Foto's Auping op Deventer in beeld

Een snijbonenmachine hielp de Deventer smid Johannes Auping eind 19e eeuw bij het maken van de eerste spiraalbodems voor zijn stalen bedden. Door de spiralen aan elkaar te vlechten, creëerde de inventieve Auping een bed dat zijn bedrijf wereldberoemd zou maken. Het archief van de beddenfabriek kwam in 2010 in het bezit van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB). De foto’s uit dat archief zijn te zien op Deventer in beeld.

De Stichting Industrieel Erfgoed Deventer speelde een grote rol bij de overdracht en ontsluiting van het archief. De SIED zorgde dat de archieven een veilige plek kregen bij het Stadsarchief. Vrijwilligers van de stichting werkten geruime tijd aan de ordening en beschrijving van de stukken. SAB zette de puntjes op de i en zorgde dat de ruim 400 foto’s nu te zien zijn op haar website.

 De foto’s geven de lange geschiedenis weer van de fabriek die voortkwam uit de smederij aan de Smedenstraat. Later verhuisde het bedrijf naar het nu nog in gebruik zijnde complex aan de Laan van Borgele in Deventer. Inmiddels heeft Auping vestigingen in onder andere België, Denemarken en Spanje.