Bericht

 

Open Monumentendag staat bij de SIED zowel op zaterdag 11 en zondag 12 september letterlijk in het teken van de Smaak van de 19e eeuw, het thema van de Open monumentendag voor dit jaar. Er wordt dit jaar een prachtig programma geboden.

 

 

Er is een historische tentoonstelling ingericht waarbij wordt ingezoomd op verschillende bedrijven die in de 19e eeuw in Deventer actief waren op het gebied van eten en drinken. Vlees, drank, koek, koloniale waren en snoep vormen de rode draad. De geschiedenis en ontwikkeling van bedrijven die in Deventer aanwezig waren wordt beschreven en geillustreerd met onder andere foto’s en filmpjes.

 Speciale aandacht is er voor bedrijven die ook nu nog bestaan. Typisch Deventer  bedrijven als Stegeman, Bussink, Ten Have, Senzora die de smaak van de 19e eeuw mede bepaald hebben. Ook de Poort van Kleef en kookstudio Guillaume zijn aanwezig. Al deze bedrijven laten hun huidige producten zien. Er is veel te proeven……… , onder meer vers gebakken Bussink Koek.

Daarnaast kunnen bezoekers bij de SIED natuurlijk de Grijze silo beklimmen, een rondleiding door het Havenkwartier krijgen en het Silorama bekijken. De Grijze silo is tevens het startpunt van de fietstocht naar het Buitengebied.

In de Zwarte silo is er een fototentoonstelling van Pieter Leeflang, Gert de Vries, Angel Pinxten en Erna Lammers. Zij laten de smaak van de 19e eeuw vanuit hun eigen invalshoek zien.

 Er is weer een pendeldienst van klassieke boten tussen de Binnenstad en het Havenkwartier (tussen de verlaagde Wellekade en de Voorhaven). De schippers vertellen over de geschiedenis van hun schip. Liefst zes historische boten zijn ingeschakeld om de pendeldienst te verzorgen.