Bericht

Presentatie boek Ankersmit, Honderd jaar katoen in Deventer, op 11 tot en met 14 mei 2006.

De presentatie begon in de Burgerzaal van het stadhuis op donderdag 11 mei Het was een waar feest. De Burgerzaal was stampvol. Onder de bezoekers veel oud-werknemers en hun familieleden. Tientallen onder hen zijn voor het boek geïnterviewd. Voor hen was het allemaal extra spannend. Het was dan ook muisstil in de zaal toen de beide schrijvers, Heleen Janszen en Sam de Visser, hun boek presenteerden.

Met een grote inzet en betrokkenheid en een enorm doorzettingsvermogen hebben zij de geschiedenis van het bedrijf op een rij gekregen. Zij konden hierover aan de hand van de talrijke beelden boeiend vertellen. Over de oprichting, de families, de technologische ontwikkelingen, de nationale en internationale concurrentiepositie, de arbeidsomstandigheden en het personeelsbeleid. Ook de abrupte sluiting van de fabriek, in 1965, kwam aan de orde. Daarover deden er in de stad uiteenlopende verhalen de ronde. Het ware verhaal kon nu worden verteld. Hoewel, de schrijvers richtten in hun presentatie nog alleen het tipje van de sluier op………… Het gehele verhaal staat in het boek !

Na de presentatie door de schrijvers werd een exemplaar van het boek uitgereikt aan de mr. Jan Ankersmit, de laatste directeur van het bedrijf, mevr. Helena Siebeles oud-medewerkster en volgens de schrijvers “het gezicht” van de Sociale Afdeling, en Bert Doornebos, wethouder voor onder meer Economische Zaken van de gemeente Deventer.

Als blijk van waardering kreeg voorzitter Gijs van Elk uit handen van de heer Jan Ankersmit een bord uitgereikt dat boven de deur van de werkkamer van de H.J. Ankersmit, de stichter van de fabriek, was bevestigd. zie foto Een bijzonder kleinood dat dankbaar werd aanvaard. Zie foto Na afloop was er een geanimeerde borrel. Vele herinneringen werden opgehaald en met grote nieuwsgierigheid werd het boek ingezien !

Ter gelegenheid van de presentatie van het boek Ankersmit, werd er in het Industrieel Erfgoed Gebouw van de SIED aan de mr. De Boerlaan op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 mei een tentoonstelling over de geschiedenis van dit bedrijf gehouden..

De tentoonstellingsruimte was in de sfeer van de voormalige textielfabriek ingericht met een nagemaakte handdrukpers, veel foto’s, textielontwerpen, gereedschappen, een oude productiefilm en talrijke andere herinneringen. Mede dankzij de medewerking van Vlisco BV, de vroegere fusiepartner van Ankersmit die in Helmond nog volop in bedrijf is, kon een boeiende tentoonstelling worden geboden.

Veel oud-medewerkers - vaak vergezeld van familieleden waaronder veel kinderen en kleinkinderen - toonden zich trots in de fabriek van Ankersmit te hebben gewerkt. Een aantal van hen zag zichzelf terug in de verhalen van het boek en op de talrijke foto’s. Nu definitief voor de geschiedenis vastgelegd. Zie foto
Zeer bijzonder was de aanbieding door de familie Van IJkelen uit Deventer van het receptenboek van eigentijdse textieldessins van Ankersmit daterend in de periode van de 2e wereldoorlog. Het boek bevat verloren gewaande recepten van textieldessins die het modebeeld van na de oorlog mede hebben bepaald. Zie foto.
De opname daarvan had in het boek niet misstaan, maar toen was nog niet bekend dat het boek nog bestond……
De tentoonstelling werd door meer dan 300 personen bezocht.

Het boek (204 blz. met kleurenkatern met textieldessins) is verkrijgbaar in de boekwinkels van Deventer en bij de SIED (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Zie foto’s