Bericht

openmonumentendag2017Het landelijke thema dit jaar, “Boeren, Burgers en Buitenlui”, wordt door de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer met beide handen aangegrepen om een expositie te wijden aan de legendarische fietsenfabriek Burgers. Aan het Pothoofd zullen tweewielers te bewonderen zijn maar ook reclamemateriaal en veel foto’s  die een beeld geven van de eens zo bloeiende Eerste Nederlandsche Rijwielfabriek, destijds gevestigd aan de Rozengaarderweg. Voor de tentoonstelling is dankbaar gebruik gemaakt van de collectie van Museum De Waag in Deventer. 
 
Omdat het rijwiel de actieradius van de burger vergroot, is een samenwerking tot stand gekomen met de “boeren” van de Wilpse klei en de “buitenlui” uit Gorssel. Stapt u op de fiets en volg de route naar Gorssel waar in het gerestaureerde tramstation een antieke omnibus te zien is en een foto-expositie met als onderwerp het buitenleven, samengesteld door de Historische Vereniging “De Elf Marken”. Met de veerpont komt u in Wilp waar in Museumcafé de Kribbe een groot aantal agrarische werk- tuigen te bewonderen is waaronder een tractor van Deventer fabrikaat! 
 
De routebeschrijving “Naar Buiten Lui !” die de drie onderwerpen verbindt is gratis verkrijgbaar op de drie locaties, en bij de algemene informatiestand op De Brink. De exposities bij de SIED en De Kribbe zijn op zaterdag 9 en zondag 10 september van 10 tot 17 uur geopend.  Het tramstation in Gorssel is alleen zaterdag geopend.