Bericht

 

De afwijzing door de provincie Overijssel is ten onrechte. Dat hebben de erfgoedorganisaties in een brief aan het College van Gedeputeerde Staten Overijssel laten weten.

Stichting Industrieel Erfgoed SIED en Erfgoedvereniging Heemschut-Overijssel spreken hun teleurstelling uit over afwijzing deze subsidieaanvraag. Beide zijn betrokken bij dit project en ondersteunen het bezwaarschrift van Go Ahead Eagles Holding BV tegen de afwijzing. De erfgoedorganisaties reageren ook inhoudelijk op de door de monumentencommissie gehanteerde criteria.

Het gaat niet alleen om het behouden van een bestaande situatie en er ligt weldegelijk een concreet actieplan. Er zullen in de kassahokjes van de stadionmuur een tentoonstellingsruimte en vitrines worden ingericht. Hier wordt het verhaal over de geschiedenis van de bouw, de architect én de karakteristieke buurt verteld. De inrichting en het beheer worden verzorgd door de al opgerichte Stichting Museum GA-Eagles. Vóór de competitie 2016/2017 zal e.e.a. zijn beslag moeten krijgen, dus ruimschoots binnen de gestelde termijn van 18 maanden.

Wij juichen het toe dat Go Ahead Eagles de karakteristieke muur met de lichtmasten met extra investeringen in stand wil houden en het belang daarvan ook in   de publieke uitingen van deze voetbalclub naar buurt, stad en regio uitdraagt. Het is duidelijk dat hiermee een vaak moeilijk te bereiken publiek wordt aangesproken. Dat mag bij erfgoedprojecten best zeldzaam genoemd worden.