Bericht

Deventer_tapijt_op_ss_StatendamDe SIED is samen met het Historisch Museum Deventer gestart met een project over het Deventer tapijt. In november van dit jaar komen een boek en een expositie.

In de periode 1797-2002 heeft Deventer vijf tapijtfabrieken gekend. En niet de eerste de beste. Hun producten waren bekend en geliefd in binnen- en buitenland.

De bedrijven die in dit project worden behandeld zijn de Koninklijke Deventer Tapijtfabriek (na 1919 de Koninklijke Verenigde Tapijtfabrieken vestiging Deventer), de Mechanische Tapijtweverij H.J.Peters en de Moquette Industrie Deventer. Ook de Eerste Nederlandsche Cocosfabriek en de al in de jaren tachtig van de 19e eeuw verdwenen tapijtfabriek van Maurits Prins passeren de revue.

Ontwerpers van naam stonden garant voor even kleurrijke als verfijnde dessins. In tal van koninklijke en andere hoogmogende paleizen en kastelen, in chique hotels, oceaanreuzen (foto: ss Statendam), bioscopen en theaters lag Deventer tapijt, maar ook de meer gewone burger had vaak een product van de Deventer tapijtindustrie onder de voeten. Zelfs naar de vermaarde Turkse tapijtstad Smyrna werd Deventer tapijt geƫxporteerd.