Bericht

republiek_van_adelHet boek 'Republiek van adel', geschreven door historicus Conrad Gietman, is Overijssels Boek van het jaar 2010 geworden. De jury vindt het boek 'een toegankelijk en leesbaar wetenschappelijk werk.' Gietman heeft de mentaliteit van de Oost-Nederlandse adel in de 16e en 17e eeuw onderzocht.

'Deze bijzondere mentaliteitsgeschiedenis voegt het meeste toe aan de geschiedenis van Overijssel', aldus de jury. 'Het maakt duidelijk dat de adel in dit gebied een grotere rol speelde dan elders in de republiek.'

Hieronder rechts de auteur van het winnende boek Conrad Gietman en daarnaast de directeur van het Historisch Centrum Overijssel Bert de Vries.

alt

De originaliteitsprijs ging naar 'Menko, de geschiedenis van een Twentse textielfamilie' door Annelies van der Zouwen.

alt

Tijdens de prijsuitreiking vond een interview plaats met Sam de Visser van de SIED, auteur van het ook genomineerde boek "De man van Deventer, Sam Noach" (foto hieronder).

Het boek over Sam Noach viel niet in de prijzen maar kreeg van de jury wel een goede beoordeling. Uit het juryrapport:

'Het verhaal van de joodse Deventer koopman die overal zijn waar weet te verkopen. Het klooster-linnen dat hij verkoopt, wordt steeds beroemder en zo ook Sam Noach in het vooroorlogse Deventer. Treurig wordt het echter als de foto's van vlak voor zijn deportatie worden gevonden en de kaart van de keuringsarts waarop staat dat deze dikke koopman nodig een kampdieet moet hebben. Het boekje is verschenen naar aanleiding van een muurreclame die in de oorspronkelijke vooroorlogse staat is teruggebracht. Een juweeltje qua inhoud, vormgeving en de oorlog in het klein. Koopmansgeschiedenis en holocaust in het klein in Deventer.'