Bericht

Enorme medewerking bij onderzoek

Veel reacties zijn er gekomen op onze eerdere oproep om met informatie te komen voor ons onderzoek over de geschiedenis van het Deventer industriespoor. Daarnaast worden de "sporen" in de archieven nauwgezet doorzocht. Het is een boeiend proces dat een veelzijdig beeld van de aanleg, de ligging, de betekenis en de beleving van de mensen rond industiespoor oplevert.

 

Inleiding

In 2003 reed de laatste trein over het industriespoor in Deventer. Deze spoorwegverbinding is gezien de ligging in de stad en de herkenbaarheid van de trein voor velen in Deventer een bijzonderheid geweest. Voor de ontwikkeling van de haventerreinen en de industrie was deze spoorweg onmisbaar. Het is van belang om de ontwikkeling van deze spoorweg in kaart te brengen en in een boek weer tot leven te brengen.

Voortgang

Ten behoeve van de publicatie is een uitgebreid onderzoek gaande. Er wordt gezocht in archieven naar stukken over de spoorlijn, er zijn interviews met oud-NS-ers, er worden foto’s verzameld, in krantenartikelen gezocht en er zijn contacten bij de gemeente om aan informatie te komen. Inmiddels is al heel wat informatie verzameld en het is geweldig hoeveel medewerking er wordt gegeven aan dit onderzoek.

Inhoud

Het Deventer (gemeentelijke) Industriespoor wordt in een historisch perspectief geplaatst, waarbij op het belang van het spoor voor Deventer met zijn industrie en haven wordt ingegaan. De ontwikkeling van de industrie vanaf de tweede helft van de 19e eeuw is immers nauw met het spoor verweven. In hoeverre speelde de opkomende industrie bij de aanleg van de Deventer spoorlijn een rol ?

Vanaf het begin tot het einde wordt ook de feitelijke ligging van de sporen in beeld worden gebracht. Belangrijke industriële bedrijven die een spooraansluiting hadden worden in beeld gebracht. De werkelijkheid en het verleden bestaan niet alleen uit feiten, maar vooral ook uit belevingen. Hoe zag het industriespoor eruit en hoe was het om er te werken ? Interviews en krantenberichten worden verwerkt.

Herhaalde 0proep

Wie heeft er nog informatie over het Deventer bedrijfsspoor ? Wij denken aan foto’s, documenten, persoonlijke ervaringen, bijzondere gebeurtenissen etc.


Contactpersoon:

Arno Dijkhof, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.