Bericht

Presentatie van het boek over de 120-jarige geschiedenis van Auping

Op maandag 29 september 2008 heeft de SIED het boek “Het bed van de toekomst is nooit af”in het Stadhuis van Deventer gepresenteerd. Het boek handelt over de 120-jarige geschiedenis van de Deventer beddenfabrikant Auping. Veel bezoekers – met name oud -werknemers van Auping die geïnterviewd zijn voor de boeken en hun partners – kwamen op de presentatie af.

In een volle Burgerzaal van het stadhuis werd het gezelschap welkom geheten door SIED voorzitter Gijs van Elk.

Mevrouw Auping-Van Bommel, de echtgenote van het oudste lid van de familie Auping en tevens oud directielid kreeg eerst bloemen aangereikt.

De auteurs van het boek zijn Sam de Visser en René Berends. Beiden zijn vrijwilligers van de SIED. Ze hebben al meer boeken over de geschiedenis van de industrie op hun naam staan.

Mede namens René Berends gaf Sam de Visser ten overstaan van een volle Burgerzaal – met veel oud- medewerkers van Auping – een lezing over het boek.

Het boek heeft als motto: “het bed van de toekomst is nooit af”. Zo werd het eerste bed van oprichter A.J. Auping in 1897 in advertenties al genoemd. Het bedrijf heeft deze leuze waargemaakt. De kern van het product – de unieke stalen spiraal als ondergrond voor het matras – heeft de tand des tijds in een boeiend proces van voordurende productvernieuwing steeds doorstaan. Auping is al vele decennia een belangrijke medespeler op het terrein van de industriële vormgeving en heeft ook gezorgd voor grote veranderingen in de Nederlandse interieurs. Zo heeft Auping in de dertiger jaren ook de nu weer populaire buismeubelen (met het merk Gispen) op de markt gebracht. In de vijftiger jaren kwam het populaire divanbed Cleopatra (afname 1,3 miljoen) op de markt. Er zouden nog later meer populaire modellen volgen, zoals de Auronde die onlangs de mijlpaal van 1 miljoen verkochte exemplaren bereikte.

Burgemeester Andries Heidema wees in zijn toespraak op de belangrijke plaats die de inmiddels Koninklijke Auping in de Deventer gemeenschap inneemt. Het is heel bijzonder dat dit bedrijf nog in familiehanden is en de hoofdvestiging in Deventer al die tijd heeft behouden.

Hij sprak zijn waardering uit voor de inhoud en mooie vormgeving van het boek.

De door de vrijwilligers verzamelde en geordende documenten, die een belangrijke basis hebben gevormd voor de inhoud van het boek, zijn door Auping beschikbaar gesteld voor de opname van het Stadsarchief. Burgemeester Andries Heidema was blij met deze overdracht. Helaas zijn veel historische documenten van bedrijven door reorganisaties en fusies verloren gegaan. De burgemeester riep bedrijven op het voorbeeld van Auping te volgen.

Vervolgens werd het boek door burgemeester Andries Heidema aangeboden aan de 91-jarige Leo Auping, Technisch Directeur in de periode 1953 - 1976, en aan de huidige directeur Ton Anbeek.

Leo Auping sprak een persoonlijk dankwoord uit. Hij had het boek al vluchtig bekeken. “Er staat heel wat in wat ik nog niet wist”. Hij vertelde onder meer trots te zijn op zijn vader en grootvader (resp. de stichter van de fabriek en de 2e directeur).

Zelf ging hij in de jaren zeventig met pensioen en met hem verdween de familienaam uit de directie. De aandelen van Auping zijn nog wel in handen van de nazaten van de stichter A.J. Auping.

Ton Anbeek sloot zich bij hem aan. Er is ontzettend veel en prachtig werk door het team van vrijwilligers verricht. De talrijke documenten zijn door het team bewerkt en geordend en vervolgens opgenomen in een database waarin het gewenste document “met een druk op de knop” in beeld kan worden gebracht. Een eigentijds instrument dat door het bedrijf zeker zal worden gebruikt.

De originele documenten kan hij nu met een gerust hart aan het Stadsarchief overdragen.

Hij verrichte deze handeling door een oude catalogus uit het jaar 1912 aan de burgemeester te overhandigen.

Met deze voordracht geeft Auping blijk van zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het archief blijft daarmee in stand en voor derden toegankelijk. Een voorbeeld voor andere bedrijven, zo memoreerde de burgemeester.

Tenslotte dankte voorzitter Gijs van Elk een ieder die aan de totstandkoming van het boek heeft meegewerkt, de beide sponsors - het prins Bernhard Cultuurfonds en de gemeente Deventer, de geinterviewden en vooral het Auping team.

Dit team van 7 vrijwilligers heeft gedurende een periode van twee en een halfjaar aan het boek gewerkt. Het team bestaande uit Sam de Visser, René Berends (de beide schrijvers), Theo de Kreek onderzoeker en fotograaf) Ted Rensman (onderzoeker en ontwerper van de database), Corrie Eland (onderzoeker) en Evert Jan Stokking (onderzoeker) werden door SIED voorzitter Gijs van Elk aan het slot van de bijeenkomst nog even apart toegesproken.

Tenslotte werden zij met een begeleidend warm applaus in de bloemen gezet.

Met een hapje en een drankje werd de bijeenkomst afgesloten. Het boek kon nu worden ingekeken. De foto's gekeurd. Theo de Kreek heeft wel vertrouwen in de afloop.

Onder op de foto een trotse Sam de Visser die zich het biertje goed liet smaken. De vormgever en producent Floris Slotema (Bureau SlotemakerSantema MNO te Deventer) mag ook trots zijn. Hij heeft een prachtig product afgeleverd.

Er was ook bezoek van onze Vrienden van de Haagse de Stichting Haags Industrieel Erfgoed (de SHIE). Zelf ook onder meer uitgeefster van boeken over de industriële geschiedenis. Voorzitter Koos Havelaar toont zich geinteresseerd.

--------------------------------------------------------------- --------------------------------------------------------------------------

belangstelling voor het boek?

Verkrijgbaar bij de boekwinkels

en bij de SIED.

bestellen:

e -mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

prijs € 21,00 incl. DVD