Bericht

 

DeventerKoekWandelingDeventer is Koekstad van oudsher! De oudste vermelding van het bakken van koek in Deventer is 600 jaar oud en stamt uit 1417. De koek was een populair product vanwege haar lange houdbaarheid en kon dan ook veelvuldig verscheept worden, eerst via de Hanze en later wereldwijd met de VOC. In de 17e eeuw werden jaarlijks 700.000 koeken uit Deventer geëxporteerd, gebakken door ruim 25 koekbakkerijen. Van alle koekbakkers in Deventer is er slecht één overgebleven: Jb Bussink. In 2018 bestaat de Deventer Koek van Jb Bussink 425 jaar (sinds 1593).

 

Lees meer: Ontdek Deventers eeuwenoude koekhistorie middels nieuwe stadswandeling

Familie NoachBij Stolpersteiner Dordrecht is een artikel verschenen over het levensverhaal van Betje van Gelder de tweede vrouw van Sam Noach en wordt het  boek De man van Deventer belicht.

Het artikel is  op de site van Stolpersteine Dordrecht na te lezen.

 

 

 

 

Nijvertijd 38Nijvertijd 38 is verschenen en gaat over Fortuin, elastiek in de Voorstad.

Wilt u een andere uitgave van de Nijvertijd lezen dan kunt u hier de pdf's van alle uitgaven van de Nijvertijd vinden.

 

 

 

  

 

 

 

  

openmonumentendag2017Het landelijke thema dit jaar, “Boeren, Burgers en Buitenlui”, wordt door de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer met beide handen aangegrepen om een expositie te wijden aan de legendarische fietsenfabriek Burgers. Aan het Pothoofd zullen tweewielers te bewonderen zijn maar ook reclamemateriaal en veel foto’s  die een beeld geven van de eens zo bloeiende Eerste Nederlandsche Rijwielfabriek, destijds gevestigd aan de Rozengaarderweg. Voor de tentoonstelling is dankbaar gebruik gemaakt van de collectie van Museum De Waag in Deventer. 
 
Omdat het rijwiel de actieradius van de burger vergroot, is een samenwerking tot stand gekomen met de “boeren” van de Wilpse klei en de “buitenlui” uit Gorssel. Stapt u op de fiets en volg de route naar Gorssel waar in het gerestaureerde tramstation een antieke omnibus te zien is en een foto-expositie met als onderwerp het buitenleven, samengesteld door de Historische Vereniging “De Elf Marken”. Met de veerpont komt u in Wilp waar in Museumcafé de Kribbe een groot aantal agrarische werk- tuigen te bewonderen is waaronder een tractor van Deventer fabrikaat! 
 
De routebeschrijving “Naar Buiten Lui !” die de drie onderwerpen verbindt is gratis verkrijgbaar op de drie locaties, en bij de algemene informatiestand op De Brink. De exposities bij de SIED en De Kribbe zijn op zaterdag 9 en zondag 10 september van 10 tot 17 uur geopend.  Het tramstation in Gorssel is alleen zaterdag geopend. 

De historische vereniging De Elf Marken heeft een boek over de tramlijn Zutphen-Deventer uitgegeven. Het boek gaat in op tal van vragen. Waarom was er eigenlijk een tramlijn, hoe liep het tracé precies en wat is er nu nog van te zien?

Boek stoomtramlijn Zutphen DeventerWaarom waren er in Zutphen en Deventer functioneel vormgegeven stations gebouwd en was dat in Gorssel in een soort chaletstijl uitgevoerd?
Wie maakten er gebruik van de tram en was er eigenlijk wel behoefte aan?

Het boek beschrijft het lange en moeizame traject dat aan de opening voorafging, de problemen bij de exploitatie en de toenemende concurrentie van de autobus. Ook wordt aandacht gegeven aan de geschiedenis van het Gorsselse tramstation en het gebruik van het gebouw na opheffing van de tramlijn in 1945.

Het boek telt 168 pagina’s en is rijk geïllustreerd met foto’s en kaartmateriaal.

Het boek is nu ook te koop bij de SIED, Pothoofd 121, Deventer op woensdagmorgen van 10-12 uur. De prijs is 22,50 euro.