Bericht

 Op 22 november werd voor de tweede keer de Harry Rademakersprijs. Dit jaar was het thema Hergebruik. De jury, onder leiding van Dirk Baalman, architectuurhistoricus en oud-directeur van Het Oversticht, kende de prijs toe aan Jeroen van den Adel, eigenaar van AdVicus, voor zijn verbouwing van De Kofferfabriek.

Foto: Burgemeester Andries Heidema reikte de prijs uit rechts Dirk Baalman.
Foto: Burgemeester Andries Heidema (Links) reikte de prijs uit aan Jeroen van den Adel(midden). Rechts staat de jury voorzitter Dirk Baalman.

Lees meer: Jeroen van den Adel (AdVicus) wint Harry Rademakersprijs 2017

Binnenkort zullen de verschillende politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraad vaststellen. Erfgoedorganisaties Heemschut, Stichting Oud Deventer en Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) reiken de politieke partijen van Deventer een 10-punten plan aan voor de komende 4 jaar. Investeren in erfgoed loont, stellen de drie organisaties. Erfgoed is een bewezen magneet voor recreatie en toerisme. En erfgoed versterkt het vestigingsklimaat en de vitaliteit van stad en platteland.

Lees meer: Investeren in Erfgoed Loont: Organisaties roepen politiek Deventer op na de verkiezingen werk te...

Familie NoachBij Stolpersteiner Dordrecht is een artikel verschenen over het levensverhaal van Betje van Gelder de tweede vrouw van Sam Noach en wordt het  boek De man van Deventer belicht.

Het artikel is  op de site van Stolpersteine Dordrecht na te lezen.

 

 

 

 

 

DeventerKoekWandelingDeventer is Koekstad van oudsher! De oudste vermelding van het bakken van koek in Deventer is 600 jaar oud en stamt uit 1417. De koek was een populair product vanwege haar lange houdbaarheid en kon dan ook veelvuldig verscheept worden, eerst via de Hanze en later wereldwijd met de VOC. In de 17e eeuw werden jaarlijks 700.000 koeken uit Deventer geëxporteerd, gebakken door ruim 25 koekbakkerijen. Van alle koekbakkers in Deventer is er slecht één overgebleven: Jb Bussink. In 2018 bestaat de Deventer Koek van Jb Bussink 425 jaar (sinds 1593).

 

Lees meer: Ontdek Deventers eeuwenoude koekhistorie middels nieuwe stadswandeling

openmonumentendag2017Het landelijke thema dit jaar, “Boeren, Burgers en Buitenlui”, wordt door de Stichting Industrieel Erfgoed Deventer met beide handen aangegrepen om een expositie te wijden aan de legendarische fietsenfabriek Burgers. Aan het Pothoofd zullen tweewielers te bewonderen zijn maar ook reclamemateriaal en veel foto’s  die een beeld geven van de eens zo bloeiende Eerste Nederlandsche Rijwielfabriek, destijds gevestigd aan de Rozengaarderweg. Voor de tentoonstelling is dankbaar gebruik gemaakt van de collectie van Museum De Waag in Deventer. 
 
Omdat het rijwiel de actieradius van de burger vergroot, is een samenwerking tot stand gekomen met de “boeren” van de Wilpse klei en de “buitenlui” uit Gorssel. Stapt u op de fiets en volg de route naar Gorssel waar in het gerestaureerde tramstation een antieke omnibus te zien is en een foto-expositie met als onderwerp het buitenleven, samengesteld door de Historische Vereniging “De Elf Marken”. Met de veerpont komt u in Wilp waar in Museumcafé de Kribbe een groot aantal agrarische werk- tuigen te bewonderen is waaronder een tractor van Deventer fabrikaat! 
 
De routebeschrijving “Naar Buiten Lui !” die de drie onderwerpen verbindt is gratis verkrijgbaar op de drie locaties, en bij de algemene informatiestand op De Brink. De exposities bij de SIED en De Kribbe zijn op zaterdag 9 en zondag 10 september van 10 tot 17 uur geopend.  Het tramstation in Gorssel is alleen zaterdag geopend.