Bericht

Eindejaars2017
In het Apparatengebouw van de Gasfabriek kwamen bijna 100 bezoekers. Gabriel Bosch vertelde een boeiend verhaal over de geschiedenis van de Gasfabriek, en Jaap Niemantsverdriet introduceerde het nieuwe boek Bergweide. Eric Giesbers bood het eerste exemplaar aan aan Maarten Streppel, voorzitter van de Vereniging Bedrijfsterreinen Deventer. Mooie avond!

Lees meer: De Eindejaarsbijeenkomst van de SIED bijzonder goed bezocht

BergweideomslagDe SIED brengt weer een boek uit over de industriële geschiedenis van Deventer. Het boek “Bergweide” geeft een beeld van de ontwikkeling van het bedrijventerrein Bergweide vanaf het begin in de jaren 1920 tot nu. Het rijk geïllustreerde boek wordt op 14 december 2017 gepresenteerd op de Eindejaarsbijeenkomst van de SIED.

Lees meer: Nieuw boek SIED over Bergweide.

Binnenkort zullen de verschillende politieke partijen hun verkiezingsprogramma’s voor de gemeenteraad vaststellen. Erfgoedorganisaties Heemschut, Stichting Oud Deventer en Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) reiken de politieke partijen van Deventer een 10-punten plan aan voor de komende 4 jaar. Investeren in erfgoed loont, stellen de drie organisaties. Erfgoed is een bewezen magneet voor recreatie en toerisme. En erfgoed versterkt het vestigingsklimaat en de vitaliteit van stad en platteland.

Lees meer: Investeren in Erfgoed Loont: Organisaties roepen politiek Deventer op na de verkiezingen werk te...

 Op 22 november werd voor de tweede keer de Harry Rademakersprijs. Dit jaar was het thema Hergebruik. De jury, onder leiding van Dirk Baalman, architectuurhistoricus en oud-directeur van Het Oversticht, kende de prijs toe aan Jeroen van den Adel, eigenaar van AdVicus, voor zijn verbouwing van De Kofferfabriek.

Foto: Burgemeester Andries Heidema reikte de prijs uit rechts Dirk Baalman.
Foto: Burgemeester Andries Heidema (Links) reikte de prijs uit aan Jeroen van den Adel(midden). Rechts staat de jury voorzitter Dirk Baalman.

Lees meer: Jeroen van den Adel (AdVicus) wint Harry Rademakersprijs 2017

 

DeventerKoekWandelingDeventer is Koekstad van oudsher! De oudste vermelding van het bakken van koek in Deventer is 600 jaar oud en stamt uit 1417. De koek was een populair product vanwege haar lange houdbaarheid en kon dan ook veelvuldig verscheept worden, eerst via de Hanze en later wereldwijd met de VOC. In de 17e eeuw werden jaarlijks 700.000 koeken uit Deventer geëxporteerd, gebakken door ruim 25 koekbakkerijen. Van alle koekbakkers in Deventer is er slecht één overgebleven: Jb Bussink. In 2018 bestaat de Deventer Koek van Jb Bussink 425 jaar (sinds 1593).

 

Lees meer: Ontdek Deventers eeuwenoude koekhistorie middels nieuwe stadswandeling